
Mandarynki, bo o nich mowa, są małe, okrągłe oraz bardzo słodkie - nic więc dziwnego, że tylu ludzi tak ochoczo się nimi zajada. Nie dość, że smakują pysznie, to jeszcze ich miąższ zawiera mnóstwo witamin, które korzystnie wpływają na działanie organizmu oraz jego odporność.
Mandarynki nie bez powodu nazywane są młodszymi siostrami pomarańczy - mają podobny kolor skórki oraz sposób obierania, mianowicie, wbija się w nie paznokcie i ściąga wierzchnią, twardą warstwę. W przeciwieństwie jednak do starszego rodzeństwa, są dużo mniejsze, o wiele słodsze i łatwiejsze w dzieleniu, ponieważ nie potrzeba do tego noża.
Mandarynki pochodzą z Azji Południowej, dokładnie z południowych rejonów Chin i Indochin. Swoją nazwę zawdzięczają wyspie na Oceanie Indyjskim, Mandarze (dzisiaj Mauritius). Do Europy przywędrowały w XIX wieku i szybko stały się popularne i znane jako słodszy zamiennik pomarańczy.
Mandarynki zawierają wiele kwasów organicznych, takich jak kwas cytrynowy lub kwas jabłkowy, które zmniejszają ilość toksycznych substancji w organizmie. Bogate w witaminy A oraz C, kwas foliowy, wapń oraz magnez, nadają się do codziennego spożycia jako dodatek do suplementów diety.
Wyróżnia się wiele odmian mandarynek różniących się wyglądem, smakiem, występowaniem, czasem dojrzewania oraz ilością pestek. Te najbardziej znane to: klementynka, satsuma, tangerynka i tangela.
Okres zbioru mandarynek przypada na czas od października do lutego.
Można je przechowywać w lodówce lub położyć na talerzyku w pokoju o temperaturze pokojowej.
Macie ochotę na soczystą mandarynkę?
Serdecznie zapraszamy do wilanowskiego Zieleniaka, gdzie bez problemu zaopatrzycie się w każdą ilość tych słodkich owoców.
Wpadajcie od poniedziałku do soboty, od 7:00 do 19:00!
Smacznego!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie