
W dniach 05-07.12.2014r. odbędzie się w Wilanowie Festiwal Słodyczy Świata.
Festiwal Słodyczy Świata ma na celu prezentację różnorodnych słodkości.
Będzie on także lekcją, jak rozsądnie korzystać z tych smakowitych pokus. Są słodycze które leczą, ale są i te szkodliwe dla zdrowia. O nich będzie można się dowiedzieć podczas tych dni festiwalowych.
W słodkich laboratoriach zapoznamy się ze słodyczami świata. Prelekcje wprowadzą nas w ciekawą historię piernika, słodyczy, lodów, czekolady, miodu i tradycji pszczelarstwa, ale także słodyczy z Azerbejdżanu, Egiptu, Libanu, Maroka, Turcji, Tunezji czy Włoch.
SŁODKIE LABORATORIA
o torta di ricotta Donne italiane z Warszawy
o libański dybes na sażu
o tunezyjskie rarytasy
o pieczenie kasztanów
o smażenie konfitur z buraków cukrowych
o czekoladowa fontanna
o baklava
o leczące probiotyki - porady kosmetyczki i dietetyczki
PRELEKCJE NA SCENIE GŁÓWNEJ
Toastmasterzy opowiadać będą o słodkościach takich jak: czekolada, lizaki, lody, pierniki, marcepan, miód, nugat, ale też o berberyjskiej whisky z Maroko. Gość Specjalny Witold Casetti opowie o ojcu współczesnych lodów i o historia o cantucci. Bartinik Roman z Żuromina powie nam o tradycjach pszczelarskich, a dr. Magdalena Tomaszewska-Bolałek o słodyczach z Japonii.
KONKURSY PODCZAS TRWANIA FESTIWALU
o wyciskanie soku na czas
o kogel-mogel na czas
o wyrobienie masła na czas
o obieranie jabłka na najdłuższą obierzynę
Festiwal Słodyczy Świata odbędzie się przy zbiegu Al. Wilanowskiej i ul. Przyczółkowej.
Wstęp wolny.
Więcej informacji na stronie: http://slodyczeswiata.org/
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie